Мембранні системи як засіб формування дизайну інтер’єрного простору

Автор(и)

  • Igor Antonenko Київський національний університет технологій та дизайну, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32347/2221-9293.2019.15.5-12

Ключові слова:

тентове будівництво, мембранні конструкції, системи розтягування, оформлення інтер'єру, пластика, варіанти дизайну.

Анотація

У статті виявляються особливості формоутворення інтер'єрних просторів на основі мембранних систем, представлених як клас споруд, отриманих шляхом спільної роботи гнучкого ізолюючого матеріалу покриття і несучих конструкцій. У статті згадуються фактори, які стали передвісниками актуальних сьогодні мембранних споруд. Говориться про причини появи і властивості мембранної архітектури, завдяки яким вона може бути успішно використана в різних регіонах земної кулі, не порушуючи при цьому особливостей місця. Згадується про актуальність розвитку мембранних конструкцій для України, в якій пік розвитку тентового будівництва припав на середину 90-х років, а потім процес розвитку подібних споруд сповільнився. У статті пояснюється суть терміна «мембранні конструкції» і наводяться загальні технічні і естетичні характеристики, йдеться про переваги даних систем і про притаманні їм властивості адаптації. Розшифровуються аспекти адаптивності, такі як трансформація, мобільність і модульність. Наводяться три основних види систем розтягування для мембранних конструкцій – структури з натягом мембрани, натягнуті сітки і пневматичні конструкції. Пояснюється, як конструктивно формується система шляхом об'єднання трьох елементів – мембран, жорстких конструкцій (жердин, щогл), і тросів. Які при цьому використовуються мембранні покриття. Як конструктивно працює система за рахунок опор і розтяжок в екстер'єрі, і які переваги при використанні її в інтер'єрі. Розповідається про доцільність, завдання та області застосування інтер'єрних мембранних систем, а також про їх додаткові можливості у вигляді створення різноманітних вільних форм для організації різних художніх інсталяцій або декорацій для формування виставкових стендів. На завершення статті робиться висновок, що в Україні є всі потенційні ресурси для використання мембранних структур. Що в цьому аспекті тенденція уповільнення розвитку, яка намітилася в 90-х роках, повинна бути усунена. Що має бути переглянуто відношення до мембранних споруд з урахуванням місцевих умов.

Біографія автора

Igor Antonenko, Київський національний університет технологій та дизайну

Старший викладач

Посилання

Мыскина О.В., Казусь И.А. Под зонтиком. Тентовая архитектура: конструкции, форма, образ / Эволюция кровли. М., 2004. №3.

Мембранные конструкции: как они работают, и какие бывают типы? [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.archidizain.ru

Сапрыкина, Н.А. Основы динамического формообразования архитектурных объектов // Учебник для вузов. – М.: Архитектура-С, 2005. – 312 с.

Ожиганова И.С. Особенности формообразования архитектурных объектов на основе мембранных систем // Международный электронный научно-образовательный журнал АМИТ, 2 (35) 2016 [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://www.marhi.ru/AMIT/2016/2kvart16/ozhig/abstract.php

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті