ВПЛИВ ДИЗАЙНУ ОФІСНОГО ІНТЕР’ЄРУ НА ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТАН ПРАЦІВНИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32347/2221-9293.2020.17.58-73

Ключові слова:

кольорове вирішення, дизайн офісного інтер’єру, психологічний стан працівників

Анотація

Досліджено вплив дизайну офісного інтер’єру на психологічний стан працівників. Встановлено, що те, що оточує нас впливає на наш психологічний стан, наш настрій і мотивацію. Те саме стосується і офісних приміщень, в яких, зазвичай, працівники компаній проводять досить багато часу. Кольорове вирішення приміщення може докорінно змінити продуктивність працівників та ефективність їх роботи, концентрацію. Найуспішнішими є світлі та теплі кольори для оформлення офісу, так як вони приносять відчуття легкості та спокою. Має значення не тільки кольорове вирішення офісів, а й наявність елементів декору, текстура та матеріали меблів, їх правильне розташування, доступ до природнього світла і правильне використання штучного світла, принцип мінімалізму та відсутність зайвих непотрібних речей. Дуже важливими є елементи декору, які допомагають людині відчути себе комфортно та затишно, допомагають зняти напругу та стрес. Виявлено, що креативне та незвичне оформлення інтер’єру, може розповісти про фірму більше, ніж презентація чи розповідь. Саме тому, в маркетинговому плані, проектувальники часто використовують яскраві та насичені кольори, незвичний для ока дизайн, щоб привернути увагу і справити враження на клієнтів та інвесторів, не звертаючи при цьому уваги на комфорт. Щоб встановити вплив дизайну та яскравих кольорів на психологічний стан людини, було проведено опитування серед 53 працівників навчальних закладів. Завдяки опитуванню ми змогли визначити вподобання респондентів щодо кольорового вирішення офісу та елементів декору. Проаналізувавши результати дослідження було встановлено, що яскраві елементи декору можуть відволікати від роботи, і дизайн робочого приміщення все ж таки впливає на настрій респондентів. Було встановлено, що працівникам більш до вподоби світлі та теплі відтінки, такі, як бежевий, ніжно-рожевий та світло-жовтий.

Біографії авторів

Станіслав Адаменко , Український гуманітарний інститут

професор кафедри дизайну Українського гуманітарного інституту

Марія Ралко, Український гуманітарний інститут

професор кафедри дизайну

Валерій Булатов, Київський національний університет технологій та дизайну

аспірант кафедри дизайну та ергономіки

 

Посилання

Литература

Гнатюк Л. Р. , Поліщук Я. І. Використання та роль кольору в дизайні інтер’єрів офісних приміщень. Вісник національного авіаційного університету. 2014. №5. С. 16-22.

Дизайн і облаштування офісного приміщння.

URL: https://www.remontlviv.top/dyzajn-i-oblashtuvannia-ofisnoho-prymi/ (дата звернення: 10.06.2021р.).

Йович Ю. В. Дизайн інтер’єру офісу в бізнес центрі «Парус» у місті Києві. Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв. 2020. С. 9-30.

Олійник О. П., Чернявський В. Г. Основи дизайну інтер’єру. Вісник національного авіаційного університету. 2011. №3. С. 12-31.

Батурова К.М. Інтер'єр, до якого хочеться доторкнутись: ідеї для ремонту. Київ, 2020.

URL: https://ideas.homechart.ru/posts/interer_kotoryy_khochetsya_potrogat_vyrazitelnye_sredstva_taktilnogo_dizayna-386429/ (дата звернення 05.06.2021р.).

Базыма Б. А. Психология цвета: теория и практика. Москва.2005. 147 с.

References

Hnatiuk L. R. , Polishchuk Ya. I. (2014). Vykorystannia ta rol koloru v dyzaini interieriv ofisnykh prymishchen. Visnyk natsionalnoho aviatsiinoho universytetu. №5. S. 16-22. (In Ukrainian).

Dyzain i oblashtuvannia ofisnoho prymishchnnia. URL: https://www.remontlviv.top/dyzajn-i-oblashtuvannia-ofisnoho-prymi/ (data zvernennia: 10.06.2021r.). (In Ukrainian).

Iovych Yu. V.(2020). Dyzain interieru ofisu v biznes tsentri «Parus» u misti Kyievi. Natsionalna akademiia kerivnykh kadriv kultury i mystetstv. S. 9-30. (In Ukrainian).

Oliinyk O. P., Cherniavskyi V. H. (2011). Osnovy dyzainu interieru. Visnyk natsionalnoho aviatsiinoho universytetu. №3. S. 12-31. (In Ukrainian).

Baturova K.M. Interier, do yakoho khochetsia dotorknutys: idei dlia remontu. Kyiv, 2020. URL: https://ideas.homechart.ru/posts/interer_kotoryy_ khochetsya_potrogat_vyrazitelnye_sredstva_taktilnogo_dizayna-386429/ (data zvernennia 05.06.2021r.).

Bazыma B. A.(2005). Psykholohyia tsveta: teoryia y praktyka. Moskva. 147 s. (In Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-25

Номер

Розділ

Статті